غرامت دستمزد ایام بیماری
مقالات آموزشی اوراش

دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری + قوانین، شرایط و مراحل

برای دریافت این غرامت، ارائه مدارکی همچون گواهی پزشکی، تاییدیه اشتغال‌نداشتن از سوی کارفرما، و دفترچه بیمه ضروری است. مبلغ غرامت بر اساس آخرین حقوق فرد محاسبه می‌شود و برای متأهلین یا کسانی که افراد تحت تکفل دارند، معادل سه چهارم دستمزد روزانه و برای مجردین بدون تکفل، نصف دستمزد روزانه پرداخت می‌گردد.
راهنمای مطالب
در این مقاله با مطالب زیر آشنا می شوید :

آن دسته از افراد دارای بیمه که بنا به هر دلیلی دچار بیماری شده‌اند می‌توانند بر اساس شرایط خاصی از امکان دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری بهره‌مند شوند. در حقیقت سازمان تأمین اجتماعی در راستای تسهیل تأمین هزینه‌های زندگی افراد بیمار، شرایط خاص و منحصربه‌فردی در نظر گرفته است که اگر مشمول آن شرایط باشید می‌توانید به منظور دریافت این غرامت اقدام نمایید.

بر اساس این شرایط و ضوابط، چنانچه پزشک موردنظر تشخیص دهد که فرد بیمه شده قادر به انجام کار را نیست، شخص حادثه دیده یا بیمار می‌تواند در خصوص دریافت غرامت ایام بیماری اقدامات لازم را انجام دهد. در این مطلب از وب‌سایت‌ نرم‌افزار حسابداری اوراش قصد داریم تا شما عزیزان را با شرایط و مسائل مربوط به دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری، قوانین، شرایط و مراحل آن بیشتر آشنا کنیم.

غرامت دستمزد ایام بیماری چیست؟

پیش از آن که با شرایط دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری شما را آشنا کنیم، به سراغ مفهوم غرامت دستمزد خواهیم رفت. مقصود از غرامت دستمزد ایام بیماری بدین قرار است که اگر فرد بیمه شده دچار بیماری یا حوادث و آسیب‌های عضو حین کار شود و به هر علت دیگری قادر به ادامه دادن کار خود نباشد، شامل مشمولین دریافت غرامت دستمزد در ایام بیماری به حساب خواهد آمد.

بر اساس با قانون، سازمان تأمین اجتماعی در این شرایط موظف است که قسمتی از دستمزد این اشخاص را به آنان پرداخت نماید تا قادر باشند از عهده مخارج زندگی خود برآیند. شایان توجه است که سازمان تأمین اجتماعی بر اساس بر شواهد و مدارک که دارید و میزان مرخصی پزشکی شما، نسبت به پرداخت حقوق و دستمزدتان به صورت موقت اقدام خواهد کرد.

قوانین دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری در تأمین اجتماعی

البته توجه داشته باشید که دریافت غرامت دستمزد در ایام بیماری نیز کار آسانی نیست و باید شرایط و قوانین خاصی را داشته باشید. در حقیقت فرد به سبب عدم توانایی در انجام کار نخواهد توانست تا غرامت دستمزد ایام بیماری را دریافت نماید. بر اساس قانون حاکم در سازمان تأمین اجتماعی، هنگامی شخص شرایط دریافت غرامت را خواهد داشت که از سمت کارفرما، هیچ گونه حقوقی به او پرداخت نگردد.

همچنین شخص بیمه شده در شرایطی قادر است درخصوص  دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری اقدام نماید که به صورت موقتی از کار افتاده باشد و پس از بهبودی بتواند کار کند. بدین معنا که چنانچه شخصی به طور قطعی و دائم از کار افتاده گردد و در واقع نقص عضو صورت پذیرد، شامل دریافت غرامت دستمزد در ایام بیماری را ندارد. از این جهت باید جهت اخذ حقوق و دستمزد خود روش‌های دیگری را اتخاذ نماید.

قانونی دیگر در رابطه با این مسئله نیز مطرح شده است که در آن تا هنگامی که استراحت پزشکی فرد توسط پزشک تأیید نگردد، بر اساس با گواهی پزشکی امکان دریافت غرامت دستمزد را دارد. لذا چنانچه شخص در این دوره همچنان به کار خود مشغول باشد و در کنار دستمزد، بخواهد غرامت ایام بیماری را نیز بگیرد، مجرم تلقی خواهد شد.

بیمه شدگان عزیز به خاطر داشته باشید که غرامت دستمزد ایام بیماری شامل هیچ کدام از انواع مختلف عمل‌های جراحی زیبایی نمی‌گردد. از این جهت، اگر شخصی برای انجام عمل زیبایی قادر نباشد به طور موقت کار کند، دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری شامل حال او نخواهد شد.

ناگفته نماند که اگر شخص بیمه شده پیش از بروز بیماری یا وقوع حادثه، در چند کارگاه مشغول به کار گردد و حق بیمه پرداخت وی پرداخت شده باشد نیز برای دریافت غرامت دستمزد ایام بیکاری شرایط خاصی پیش رو دارد. بدین ترتیب که غرامت به صورت کل دستمزدها با در نظر داشتن نهایت (سقف) حداکثر حقوق پرداخت می‌گردد.

شرایط لازم برای دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری

بر اساس آنچه که گفته شد، برای اینکه شخص بتواند از  غرامت دستمزد ایام بیماری استفاده کند و اصلا این غرامت شامل حال وی شود، باید دارای یک سری شرایط اصلی باشد که در ادامه مطلب به بررسی برخی از مهم‌ترین آنها می‌پردازیم:

  • مشغول نبودن در هیچ ارگانی برای کار در دوران استراحت پزشکی
  • اخراج نشدن یا استعفا ندادن شخص بیمه شده در طول دوران بیماری
  • مشخص بودن دقیق زمان شروع درمان و مدت زمان استراحت بیمار
  • دریافت نکردن حقوق از کارفرما در دوران نقاهت و سپری کردن ایام بهبودی

غرامت دستمزد ایام بیماری

مدارک لازم جهت دریافت غرامت ایام بیماری

چنانچه یک شخص ثالث که دارای بیمه تأمین اجتماعی است، به سبب بیماری یا حادثه‌های ناشی از کار، دچار آسیب گردد و قادر به انجام کار نباشد، می‌تواند با همراه داشتن مدارک زیر، جهت دریافت غرامت ایام بیماری به راحتی اقدام نماید:

  • گواهی پزشکی مبنی بر استراحت کامل
  • همراه داشتن دفترچه بیمه درمانی(در حال حاضر مراحل به صورت سیستمی انجام میشود برای این مورد)
  • داشتن گواهی از کارفرما با این موضوع که وی اشتغال به کار نداشته و هیچ‌گونه دستمزدی از کارفرما در این دوران دریافت نکرده است.
  • داشتن تأییدیه‌های لازم از مراجع پزشکی

نحوه محاسبه غرامت دستمزد ایام بیماری

باید به این نکته توجه داشته باشید که غرامت ایام بیماری برای همه اشخاص بیمه شده یکسان نخواهد بود و تفاوت‌هایی در این زمینه وجود دارد. براساس قانون حاکم بر سازمان تأمین اجتماعی، میزان دقیق دستمزد غرامت با درنظر گرفتن آخرین حقوق روزانه فرد در دوران پیش از بیماری حساب خواهد شد. ناگفته نماند که این مسئله با استناد به این که شخص قبل از دچار شدن به بیماری یا حادثه، بیمه تأمین اجتماعی شده باشد و اخراجی نباشد.

مبلغ غرامت دستمزد ایام بیماری چقدر است؟

مطابق قانون موجود در سازمان تأمین اجتماعی برای غرامت دستمزد ایام بیماری، بیمه شدگانی که وضعیت آنها متأهل است یا افرادی که پدر و مادر خود را تحت تکلف دارند، طبق سه چهارم حقوق ثابت فرد حساب خواهد شد. علاوه بر این، دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری برای بیمه شدگانی که مجرد هستند و تکلف هیچ یک از والدین را برعهده ندارند، مطابق با یک دوم آخرین حقوق آن‌ها حساب خواهد شد.

شایان توجه است که غرامت ایام بیماری علاوه بر این که یک کمک هزینه مناسب به حساب می‌آید، در عین حال دریافت آن هم جزء سابقه بیمه برای افراد به شمار می‌رود و این موضوع یکی از مزایای ارزشمند آن خواهد بود.

غرامت دستمزد ایام بارداری

غرامت دستمزد ایام حاملگی نیز کمک هزینه‌ای ارزشمند است که تامین‌اجتماعی آن دسته از بانوان که به سبب زایمان و مراقبت از نوزاد نیازمند مرخصی زایمان هستند تعلق می‌گیرد. همچنین این  غرامت دستمزد به افرادی که به سبب عوارض متعدد دوره بارداری و در معرض خطر قرار داشتن سلامت مادر و جنین نمی‌توانند کار کنند هم تعلق می‌گیرد.

مبلغ غرامت دستمزد ایام بارداری طوری است که از نخستین روزی که استراحت مادر شروع می‌شود حساب شده و طی مدت کمی به حساب مادر واریز می‌شود. مادرانی را خود به نوزاد شیر می‌دهند (نه شیر خشک) ۹ ماه مرخصی زایمان که تحت پوشش غرامت دستمزد ایام بارداری قرار دارد به آنان تعلق می‌گیرد. شاید برایتان جالب باشد بدانید که مدت زمان مرخصی زایمان برای مادرانی که دو قلو باردار شوند، 12 ماه است و اگر چندقلو داشته باشند نیز مرخصی بیشتری خواهند داشت.

 سخن آخر

باتوجه به توضیحات ارائه شده، غرامت دستمزد ایام بیماری به مبلغی  گفته می‌شود که به اشخاص دارای بیمه در دوره از کار افتادگی موقت یا بیماری پرداخت می‌گردد. در این شرایط فرد بیمار و دچار آسیب، در طی مدت زمان درمان خود دیگر نگران هزینه درمان و زندگی نخواهد بود. به شرطی که دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری بر اساس تشخیص پزشک معالج باشد و وی انجام درمان و استراحت پزشکی را تایید نماید.

از این رو، پزشک پس از تنظیم گواهی پزشکی، آن را به شکلی مکتوب بیان نماید و ذکر کند که شخص با چه بیماری و در چه مدت زمانی نیازمند استراحت است.

سوالات متداول درباره غرامت ایام بیماری

اگر گواهی پزشکی رد شود، چه باید کرد؟

می‌توان اگر گواهی پزشکی رد شود به این موضوع اعتراض کرد و اگر دوباره رد شد نمی‌توان غرامت ایام بیماری   را دریافت نمود.

آیا روزهای تعطیل هم در غرامت محاسبه می‌شوند؟

خیر، روزهای تعطیل رسمی که بین روزهای مرخصی استعلاجی یا ایام بیکاری قرار می‌گیرند، در محاسبه غرامت ایام بیکاری محاسبه نمی‌شوند و جزء مرخصی یا ایام بیکاری محسوب نمی‌گردند

غرامت شامل بیمه بیکاری یا مرخصی استعلاجی هم می‌شود؟

بله، غرامت دستمزد می‌تواند شامل بیمه بیکاری و مرخصی استعلاجی شود. در قانون کار و تأمین اجتماعی، شرایطی برای دریافت غرامت دستمزد در این دو حالت پیش‌بینی شده است.

به این مقاله امتیاز دهید

اشتراک گذاری

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

مقالات آموزشی اوراش
مقاطعه‌کاری نوعی قرارداد حقوقی است که طی آن کارفرما انجام کاری مشخص را به فرد یا شرکتی به نام مقاطعه‌کار یا پیمانکار واگذار می‌کند. این قراردادها بیشتر در پروژه‌های عمرانی، خدماتی، تولیدی، حمل‌ونقل و تدارکات مورد استفاده قرار می‌گیرند. تفاوت‌هایی میان مقاطعه‌کار و پیمانکار وجود دارد که در پروژه‌های دولتی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.
مقالات آموزشی اوراش
حق جذب، یکی از مزایای مالی در سیستم حقوق و دستمزد است که برای جذب و حفظ نیروهای متخصص در شرایط خاص مانند کمبود نیروی انسانی، سختی کار یا مناطق محروم پرداخت می‌شود. این مزایا به دو نوع دائم و موقت تقسیم می‌شوند و با هدف افزایش انگیزه و رضایت شغلی کارکنان تعیین می‌گردند.
مقالات آموزشی اوراش
ساعت کاری موظفی نقش مهمی در محاسبه حقوق و دستمزد کارگران دارد و مطابق با قانون کار در سال ۱۴۰۴، این ساعات برابر با ۴۴ ساعت در هفته (معادل ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه در روز) برای مشاغل عادی تعیین شده است. در صورت وجود تعطیلات رسمی، این ساعات کاهش یافته و متناسب با روزهای کاری تنظیم می‌شود. جدول موظفی سال ۱۴۰۴ نشان‌دهنده ساعات دقیق کار در هر ماه با در نظر گرفتن تعطیلات رسمی است.