راهنمای مطالعه
Toggleحسابرسی بیمه چیست؟
حسابرسی بیمه به مجموعهای از فعالیتها اطلاق میشود که بهمنظور بررسی و ارزیابی اسناد بیمهای کارفرمایان و پیمانکاران انجام میشود. صاحبان دفاتر قانونی در سازمان تأمین اجتماعی موظف هستند که بیمه نیروهای تحت تکلف خود را بهموقع پرداخت کنند. به این منظور، حسابرسی بیمهای برای اطمینان از پرداخت صحیح و بهموقع حق بیمه انجام میگیرد. درصورتیکه کارفرمایان از ارائه مدارک و دفاتر قانونی خود امتناع کنند، بیمه را به طور ناقص پرداخت کنند یا بیمه کارگران و کارکنان را بدون اطلاع و دلیل منطقی قطع نمایند، مشمول مجازات قانونی خواهند شد.
پیش حسابرسی بیمه چیست؟
پیش حسابرسی بیمهای به فرایندی اطلاق میشود که در آن مدارک و اسناد شرکت پیش از حضور حسابرسان تأمین اجتماعی مورد بازبینی و ارزیابی قرار میگیرد تا خطاهای احتمالی شناسایی و اصلاح شود.
پیش حسابرسی بیمه مشابه حسابرسی بیمه است، با این تفاوت که تمامی مراحل آن بهصورت غیررسمی انجام میشود. در این فرایند، اسناد، مدارک و دفاتر شرکت مورد بازبینی و ارزیابی قرار میگیرد تا نواقص و اشتباهات احتمالی شناسایی و اصلاح شوند. هدف از پیش حسابرسی، جلوگیری از جریمهها و اعمال هزینههای سنگین ناشی از تخلفات احتمالی است.
هدف از حسابرسی بیمه
هدف اصلی از حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی، اطمینان از پایبندی کارگاههای حقوقی و حقیقی به قوانین مربوط به تنظیم و ارائه دفاتر قانونی است. در این فرایند، نحوه پرداخت بیمه کارکنان و کارگران شرکت بررسی میشود و هزینههای مرتبط با حقوق و دستمزد نیروی انسانی محاسبه و به کارفرما گزارش میگردد. دو مورد از مهمترین اهداف حسابرسی بیمه عبارتاند از:
اطمینان از رعایت حقوق بیمهای کارگر
اطمینان از رعایت حقوق بیمهای کارگران توسط کارفرمایان از اهداف کلیدی حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی است. در این راستا، سازمان تأمین اجتماعی مستندات مربوط به لیست بیمه کارگاه و حقوق کارکنان را بررسی و ارزیابی میکند. حسابرس بیمه، تمامی اسناد و مدارک ارائهشده توسط کارفرمایان را با قوانین و مقررات تأمین اجتماعی مطابقت داده و گزارش صحت یا مغایرت آنها را ارائه میدهد.
اطمینان از اجرای قوانین و مقررات تامین اجتماعی در پرداخت حق الزحمهها و قراردادها
اطمینان از اجرای قانون تأمین اجتماعی در قراردادها و پرداخت حقالزحمهها از اهداف اساسی سازمان تأمین اجتماعی است. در این راستا، حسابرسان تأمین اجتماعی تمامی قراردادها، پرداختهای کارمزد، صورتحسابها و فاکتورهای مشمول کارمزد را بادقت بررسی میکنند تا اطمینان حاصل شود ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی در قراردادها و صورتحسابهای پیمانکاری رعایت شده است. هدف از این اقدامات، تضمین پرداخت حقوق بیمهای نیروی کار شاغل در قراردادهای پیمانکاری از طریق نظارت بر اجرای ماده ۳۸ و کنترل دقیق قراردادها در زمان حسابرسی بیمه است.
مدارک لازم برای حسابرسی بیمه
کارفرمایان و پیمانکاران برای انجام حسابرسی بیمهای توسط بازرسان سازمان تأمین اجتماعی موظفاند کلیه مدارک مربوط به آخرین سال مالی را آماده کنند. این مدارک شامل موارد زیر است:
- لیست بیمه تأمین اجتماعی
- لیست حقوق و دستمزد
- لیست مالیات حقوق کارکنان
- دفاتر قانونی شرکت
- اظهارنامههای مالیاتی
- فیشهای پرداخت حق بیمه
- لیست قراردادهای کارکنان
مراحل حسابرسی بیمه
مراحل حسابرسی بیمه را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- صدور درخواست انجام حسابرسی بیمهای از شعبه موردنظر
- ارسال مدارک مرتبط با حسابرسی بیمه به شرکت مورد
- ارسال فرمهای حسابرسی از شعبه بیمه به شرکت موردنظر
- ثبت اطلاعات دفاتر قانونی و اظهارنامههای مالیاتی در فرمهای حسابرسی ارسال شده از سازمان تأمین اجتماعی (ثبت توسط شرکت)
- ارسال فرمهای حسابرسی به شعبه تأمین اجتماعی درخواستکننده
- بررسی فرمهای حسابرسی بیمه و ارسال گزارش توسط مؤسسات حسابرسی بیمه
- مشخص نمودن مبلغ بدهی حسابرسی بیمه مطابق گزارش دریافتی
مزایای حسابرسی بیمه
به طور خلاصه، مزایای حسابرسی بیمه برای شرکتها کارکنانشان را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
- شناسایی و حمایت از پرسنل مشغول به کار در هر شرکت
- شناسایی هزینههای مرتبط با کار
- تعیین حقوق بیمه ای برای کارمندان و کارگران
- نظارت بر حق بیمه ها، مقررات و قراردادها
- برخورداری کارگران از خدمات تامین اجتماعی
- نظارت بر پرداخت حق بیمه کارگران
جمع بندی
در این مقاله از تیم تحریریه اوراش، با فرایند حسابرسی بیمه آشنا شدیم و اهداف و مزایای آن را به طور خلاصه بررسی کردیم. با درنظرگرفتن این موضوع که حسابرسی بیمه برای کارفرماها، شرکتها و سازمانها و بهطورکلی اشخاص حقوقی از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است، در این مقاله آن را بررسی کردیم و با فرایند و مدارک موردنیاز آن آشنا شدیم.
سوالات متداول
حسابرسی بیمه به چه معناست؟
حسابرسی بیمه فرآیندی است که طی آن سازمان تأمین اجتماعی، مدارک مالی و بیمهای کارفرمایان را بررسی میکند تا از رعایت قوانین بیمهای، پرداخت حق بیمه کارکنان و تطبیق مستندات با مقررات اطمینان حاصل کند.
اهداف حسابرسی بیمه چیست؟
رعایت قوانین تأمین اجتماعی، بررسی پرداخت حق بیمه کارکنان، تطبیق مدارک کارفرمایان با مقررات و تضمین حقوق بیمهای نیروی کار.
مراحل انجام حسابرسی بیمه چیست؟
بررسی دفاتر و اسناد مالی کارفرما، تطبیق لیست حقوق و دستمزد با پرداخت حق بیمه، شناسایی مغایرتها، محاسبه حق بیمه معوق، و تنظیم گزارش نهایی برای سازمان بیمه.