سامانه مودیان با هدف تسهیل انجام تکالیف مالی برای مودیان مالیاتی ایجاد شده است. بسیاری از مشمولان این قانون با چگونگی ثبت نام در این سامانه آشنایی ندارند. در این مقاله از اوراش به مراحل ثبت نام سامانه مودیان می پردازیم.
آموزش ثبت نام سامانه مودیان ، نحوه ثبت نام در کارپوشه سامانه مؤدیان

ثبت نام سامانه مودیان ، آموزش و نحوه ثبتنام و نام نویسی سامانه مؤدیان و کارپوشه
ثبت نام سامانه مودیان برای هیچ مودی کار دشواری نخواهد بود. گروه نرم افزاری اوراش به منظور ارایه خدمات کاربردی و تسهیل فرآیند اتصال به سامانه مودیان اقدام به تهیه ویدئوهای آموزشی نموده، که در آن کلیه مراحل و جزییات اجرایی طرح به تصویر کشیده شده است. علاقه مندان می توانند با دنبال کردن این دوره آموزشی به راحتی نسبت ثبت نام سامانه مودیان و الزامات اولیه سامانه مودیان آگاهی و آموزش به دست آورند و برای ارسال اطلاعات صورت حساب ازطریق سیستم یکپارچه مالی اوراش سامانه مودیان اقدام نمایند.
مراحل ثبت نام سامانه مودیان چیست؟
به طور کلی ثبت نام سامانه مودیان در سه گام کلی بایستی اقدامات تصویر زیر انجام شود :

ثبت نام سامانه مودیان ، گام اول : دریافت شناسه یکتای حافظه ی مالیاتی
دریافت کلیدهای خصوصی و عمومی و csr به یکی از سه روش زیر :
- استفاده از نرم افزار OpenSSL (که با توجه به پیچیدگی های زیاد و نیاز به دانش IT به کاربران عادی توصیه نمی شود) راهنمای تولید فایل CSR با استفاده از نرم افزار OpenSSL
- سرویس آنلاین اختصاصی تسهیل صدور امضاء دیجیتال اوراش
- ابزار آفلاین اختصاصی تسهیل صدور امضاء دیجیتال اوراش
تذکر مهم
الگوریتم تولید فایل های Public Key ، Private Key، CSR Key توسط سرویس اختصاصی تسهیل صدور امضاء دیجیتال اوراش کاملا تصادفی عمل می کند و در هر مرحله داده های لحظه ای جدید تولید می کند، در نتیجه حتما اطلاعات تولید شده را ذخیره سازی کرده و حتما تمام مراحل 3 گانه طبق این آموزش را با فایل های ذخیره سازی شده انجام بدهید.
توجه : در نظر داشته باشید در صورت گم کردن فایل های تولید شده و تولید مجدد فایل ، تکمیل فرایند اتصال به سامانه در ادامه مسیر به مشکل خواهد خورد و بایستی تمامی مراحل این آموزش را از ابتدا انجام دهید.
در این مرحله بایستی با مراجعه به کارپوشه مالیاتی اقدام به دریافت کد شناسه یکتای حافظه مالیاتی با درج کد Public key کنید که در ویدیو شماره یک این موضوع کامل تشریح شده است.
گام دوم : دریافت گواهی مهر سازمانی
ثبت نام در سایتgica.ir و سپس ثبت درخواست گواهی مهر سازمانی و ارسال تصویر معرفی نامه، آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات در سایت و پرداخت آنلاین 75% هزینه گواهی (یکساله/دوساله) و دریافت کد رهگیری و سپس مراجعه به دفترخانه معرفی شده از سوی سازمان جهت احراز هویت، پرداخت 25% هزینه باقی مانده و در نهایت دریافت گواهی به صورت فایل نرم افزاری (*.crt) و یا توکن سخت افزاری
در رابطه با سرویس اختصاصی تسهیل کننده صدور امضاء دیجیتال سامانه مودیان اوراش، متاسفانه برخی افراد غیرکارشناس، شبهاتی را به این ابزار وارد کردند که ممکن است در آینده برای استفاده کنندگان مشکل امنیتی ایجاد کند، بر خود لازم دانستیم توضیحاتی را در این باره ارائه کنیم :
هدف شرکت اوراش از ارائه این سرویس تسهیل پروسه پیچیده ی دریافت کدهای Public Key , Private Key , CSR Key بوده است که مودیان بتوانند به راحتی این مسیر را طی کنند، از لحاظ امنیتی دو گام اساسی و مهم توسط سازمان از قبل پیش بینی شده است که بایستی توسط خود مؤدی طی شود و این فایل ها به خودی خود هیچ ارزشی ندارد:
گام اول : دریافت شناسه حافظه مالیاتی که فقط از طریق ورود به حساب کاربری کارپوشه مسیر است که نیاز به احراز هویت پیامکی دارد.
گام دوم : برای دریافت گواهی مهر سازمانی حضور شخص نماینده و ارائه مستندات هویتی الزامی هست و فایل گواهی نهایی یا توکن سخت افزاری فقط با این شرط تحویل مؤدی می شود.
و موضوع دیگری درباره شناسه ملی و سایر مشخصات هویتی که مورد نیاز تولید فایل CSR هست بایستی بگوییم با رشد سیستم های اطلاعاتی سایت های تخصصی مثل رسمیو بانک اطلاعاتی کامل از تمامی تغییرات و ... شرکت های حقوقی در اختیار عموم قرار می دهند.
گام سوم : ارسال صورت حساب به سامانه از طریق نرم افزار
در این مرحله ابتدا باید کد شناسه مالیاتی کالا و خدمات و همچنین واحدهای اندازه گیری را از سایت های مربوطه دریافت و سپس مطابق ویدیوی زیر در نرم افزار حسابداری اوراش اقدام به صدور صورت حساب و ارسال اطلاعات به سامانه مودیان نمایید.
کارپوشه سامانه مودیان ، آموزش و راهنمای نحوه ورود ، مشاهده و درج اطلاعات
کارپوشه سامانه مودیان چیست؟
کارپوشه سامانه مودیان به عنوان یک درگاه و پل ارتباطی میان مودیان و سازمان امور مالیاتی کشور میباشد. مودیان در کارپوشه خود میتوانند تمامی اطلاعات مالیاتی خود اعم از: اظهارنامه مالیاتی، عوارض ارزش افزوده ثبت شده در برنامه مالی و… را مشاهده کنند. پروندهها و درخواستهای مالی و مالیاتی خود را پیگیری نمایند.
به عبارت دیگر اشخاص برای شروع فعالیت مالیاتی خود، ابتدا باید کارپوشه مالیاتی خود را ایجاد کنند؛ زیرا تمامی فعالیتهای مالی و مالیاتی در کارپوشه ذخیره و نگهداری میشود و محاسبه مالیات از این طریق انجام میگردد.
مودیان برای ورود به کارپوشه میتوانند از طریق نشانی https://tp.tax.gox.ir وارد سامانه مودیان شده و متعاقبا با درج نام کاربری و رمز عبور دریافتی از سامانه احراز هویت، از طریق سیستم احراز هویت سازمان امور مالیاتی، وارد کارپوشه اختصاصی خود شوند.
پس از ورود به کارپوشه در صفحه زیر لیست پرونده های مالیاتی مودی نمایش داده می شود:

با انتخاب ورود به پرونده وارد صفحه میزکار می شوید که در آن خلاصه ای از وضعیت تعداد صورتحساب های دوره، میزان خرید و فروش و حد مجاز فروش دوره بصورت داشبورد نمایش داده می شود.

پس از انتخاب مدیریت پرونده مالیاتی از زیر گروه آن اطلاعات ثبت نامی مودی نمایش داده می شود که شامل اطلاعات تماس نشانی و اقامتگاه، اطلاعات شعب، پرونده اعضا، اطلاعات پرونده فعالیت ها-مجوزها و اطلاعات پرونده-اداره مالیاتی جهت کنترل صحت اطلاعات نمایش داده می شود.
از قسمت مدیریت کاربران امکان ایجاد کاربر فرعی جهت سهولت دسترسی به کارپوشه جهت انجام امور مالی وجود دارد.

در قسمت تعریف نقش امکان دسترسی کاربر فرعی ایجاد شده بصورت مشاهده یا دسترسی کامل امکان پذیر می باشد.

از منوی عضویت قسمت شرکت معتمد / سامانه دولتی، روش ارسال صورتحساب الکترونیکی بصورت زیر تعیین می گردد.

در مرحله دوم اگر نوع یک – با کلید شرکت معتمد / سامانه دولتی انتخاب گردد اطلاعات با کلید شرکت معتمد ارسال می گردد و مودی موظف است اطلاعات صورتحساب های خود را در اختیار شرکت معتمد جهت ارسال قرار دهد و اگر با نوع 2 – با کلید مودی انتخاب شود از طریق نرم افزار حسابداری مودی به سامانه ارسال می گردد.

در مرحله سوم شناسه یکتا برای پوشش معتمد بصورت اختیاری انتخاب می گردد.
و در مرحله آخر شرکت معتمد با نوع کلید تعیین و ثبت می گردد
در این قسمت شناسه های یکتا حافظه مالیاتی ثبت شده نمایش داده می شود که جهت دریافت و فعالسازی شناسه یکتا بر روی قسمتی که با فلش نمایش داده شده را انتخاب می کنیم.

در مرحله اول نحوه ارسال صورتحساب تعیین می گردد اگر توسط مودی انتخاب شود از طریق نرم افزار حسابداری مودی به سامانه ارسال می گردد اگر توسط شرکت معتمد / سامانه دولتی با کلید مودی انتخاب گردد اطلاعات با کلید مودی ارسال می گردد و اگر توسط شرکت معتمد / سامانه دولتی با کلید شرکت معتمد / سامانه دولتی انتخاب گردد اطلاعات با کلید شرکت معتمد ارسال می گردد و مودی موظف است اطلاعات صورتحساب های خود را در اختیار شرکت معتمد جهت ارسال قرار دهد.

در صورت ارسال با کلید مودی (گزینه اول و دوم) مسئولیت ارسال اطلاعات به سامانه بر عهده مودی است و با کلید شرکت معتمد / سامانه دولتی مسئولیت ارسال بر عهده شرکت معتمد / سامانه دولتی می باشد
در مرحله دوم شرکت معتمد / سامانه دولتی انتخاب می گردد.

در مرحله سوم کلید عمومی / گواهی امضا حافظه بایستی بارگزاری گردد.
راهنمای تهیه کلید عمومی و کلید خصوصی و CSR و ادامه مراحل را می توانید در صفحه سرویس تسهیل کننده صدور CSR اوراش دریافت کنید.
در قسمت صورتحساب های قبل از 26/03/1402 کلیه صورتحساب های الکترونیکی خرید و فروش و صادرات قبل از تاریخ مذکور قابل مشاهده است.
در منوی مدیریت صورتحساب قسمت صورتحساب خرید، صورتحساب فروش داخلی و صادرات کلیه صورتحساب های الکترونیکی صادر شده برای مودی توسط سایرین قابل مشاهده است که در این لیست اطلاعاتی شامل آخرین وضعیت صورتحساب، جزئیات، تائید و رد وجود دارد.

در منوی اقدام سریع امکان جستجوی صورتحساب وجود دارد. در منوی مدیریت قراردادها قسمت قراردادهای پیمانکاری امکان ثبت قرارداد اضافه گردیده است.

پس از انتخاب ثبت قرارداد جدید در مرحله اول نقش مودی در قرارداد تعیین می گردد.
در مرحله دوم شماره اقتصادی پیمانکار یا شناسه هویتی به همراه کدپستی پیمانکار درج می گردد.
در مرحله سوم اطلاعات تکمیلی طرف مقابل یا همان پیمانکار با عنوان ثبت نام شده در سازمان امور مالیاتی به تائید مودی می رسد.
در مرحله چهارم نوع و تاریخ عقد قرارداد تعیین می گردد.
در مرحله پنجم اطلاعات اصلی قرارداد و مبلغ پیش پرداخت و علی الحساب و نحوه پرداخت آن وارد می گردد.
و در انتها اطلاعات قرارداد توسط مودی به تائید نهایی می گردد.

در قسمت قراردادهای حق العمل کاری نیز امکان ثبت قرارداد اضافه گردیده است.

پس از انتخاب ثبت قرارداد جدید در مرحله اول نقش مودی در قرارداد تعیین می گردد.
در مرحله دوم شماره اقتصادی پیمانکار یا شناسه هویتی به همراه کدپستی پیمانکار درج می گردد.
در مرحله سوم اطلاعات تکمیلی طرف مقابل یا همان پیمانکار با عنوان ثبت نام شده در سازمان امور مالیاتی به تائید مودی می رسد.
در مرحله چهارم نوع و تاریخ عقد قرارداد تعیین می گردد.
در مرحله پنجم اطلاعات اصلی قرارداد و مبلغ پیش پرداخت و علی الحساب و نحوه پرداخت آن وارد می گردد.
و در انتها اطلاعات قرارداد توسط مودی به تائید نهایی می گردد.

در پایان ذکر این نکته ضروری است که کاربرد اصلی و مهم ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان این است، که از طریق کارپوشه میتوانید با سازمان امور مالیاتی کشور در ارتباط باشید. همچنین تمامی فعالیتهای مالی و مالیاتی خود را در کارپوشه مالیاتی خود مشاهده کنید؛ تا در محاسبه مالیات اشتباهی رخ ندهد. کاربرد دیگر کارپوشه مالیاتی این است که مودیان میتوانند از طریق کارپوشه، فرآیندهای مالیاتی خود را بررسی کنند و به سازمان ارائه دهند.
به منظور اطلاع از چگونگی تهیه افزونه ارتباط با سامانه مودیان در سیستم یکپارچه مالی اوراش با همکاران ما در واحد بازرگانی در تماس باشید.