اکوسیستم اوراش
همکاری با ما
راهنمای مطالعه
Toggleسامانه مودیان بهعنوان یکی از اجزای مهم و کلیدی سیستم مالیاتی کشور، در راستای تحقق اهداف مالیاتی، اصلاحات اقتصادی و شفافیت در فرآیندهای مالی، نقشی حیاتی در سالهای اخیر ایفا کرده است. این سامانه که بهطور خاص با هدف تسهیل فرآیندهای مالیاتی، کاهش فساد و افزایش دقت در جمعآوری مالیات طراحی شده، با اجرای دقیقتر و بهروزرسانیهای سالانه، به یکی از ارکان نظام مالیاتی کشور تبدیل شده است. در سال ۱۴۰۴، طبق قانون بودجه ۱۴۰۴، این سامانه تغییرات و پیشرفتهای جدیدی خواهد داشت که بر نحوه تعامل مودیان با سازمان امور مالیاتی تاثیرگذار خواهد بود.
هدف این مقاله، بررسی جزئیات و تغییرات مربوط به سامانه مودیان در سال ۱۴۰۴ است که بر اساس مفاد قانون بودجه ۱۴۰۴ کشور ایجاد خواهد شد. همچنین، این مقاله به تحلیل الزاماتی میپردازد که مودیان مالیاتی در سال ۱۴۰۴ با آن مواجه خواهند شد را بررسی میکند.
یکی از مهمترین تغییرات ایجاد شده، تمدید مهلت اعتبار صورتحسابهای خارج از سامانه مودیان است. طبق تغییرات جدید در قانون بودجه ۱۴۰۴، صورتحسابهای صادر شده خارج از سامانه مودیان تا پایان فصل پاییز ۱۴۰۴ (آذر ۱۴۰۴) از سوی مأموران مالیاتی از طریق رسیدگی قابل قبول خواهند بود. پیش از این، طبق قانون تسهیل سامانه مودیان، این مهلت تا پایان سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده بود. اما اکنون، این مهلت تا پایان آذر ۱۴۰۴ تمدید شده است. به این ترتیب، از ابتدای زمستان ۱۴۰۴، چنانچه صورتحسابهای خرید یا فروش خارج از سامانه مودیان صادر شود، اعتبار مالیات بر ارزش افزوده و هزینههای مربوط به آنها قابل قبول نخواهد بود.
از دیگر تغییرات مهم، مربوط به ثبت یا اصلاح معاملات در اظهارنامه ارزش افزوده است. سازمان امور مالیاتی موظف شده است تا پایان فصل پاییز ۱۴۰۴، پیشنویس اظهارنامه ارزش افزوده را تهیه کرده و مودیان باید آن را در مهلت مقرر تکمیل و ارسال کنند. این روند تا پایان آذر ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت. با این حال، از ابتدای زمستان ۱۴۰۴، تنها معاملات درج شده در سامانه مودیان در اظهارنامه ارزش افزوده لحاظ خواهد شد و هیچگونه امکان ویرایش یا اضافه کردن اطلاعات جدید به اظهارنامه وجود نخواهد داشت. این تغییر مستلزم آماده سازی زیرساختهای لازم توسط سازمان امور مالیاتی خواهد بود.
یکی دیگر از تغییرات مهم در سال ۱۴۰۴، موضوع بخشودگی جرائم مالیاتی است. طبق قانون بودجه، اختیار بخشودگی صد درصدی جرائم مالیاتی تا پایان سال ۱۴۰۴ به سازمان امور مالیاتی سپرده شده است. این در حالی است که در قانون تسهیل این موضوع فقط تا پایان سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده بود. همچنین، در قانون پایانههای فروشگاهی، حداکثر میزان بخشودگی جرائم مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی برای مودیان ۵۰ درصد پیش بینی شده بود.
تا پایان سال ۱۴۰۴، سازمان امور مالیاتی موظف شده است تا مودیانی که تاکنون مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده نشدهاند، فراخوان نماید. این فرآیند نیز پیشتر باید تا پایان سال ۱۴۰۳ انجام میشد، اما اکنون مهلت این موضوع تا پایان سال ۱۴۰۴ تمدید شده است. این اقدام بهمنظور گسترش دامنه شمول مالیات بر ارزش افزوده و شفافیت بیشتر در سیستم مالیاتی صورت میگیرد.
در سال ۱۴۰۴، حد نصاب مشمولیت صدور صورتحساب الکترونیکی برای مؤدیان، طبق قانون پایانههای فروشگاهی ۵۰ برابر معافیت موضوع ماده ۸۴ در هر سال تعیین شده است. این حد نصاب برای سال ۱۴۰۴ معادل ۱۴،۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال است، که مشابه سال ۱۴۰۳ میباشد. مؤدیان غیر مشمول در هر تاریخی که فروش آنها به این حد نصاب برسد، مکلفند از ابتدای دو دوره (دو فصل) بعد مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی خواهند بود.
تغییرات جدید در سامانه مودیان در سال ۱۴۰۴ تأثیرات گستردهای در فرآیندهای مالیاتی و مدیریت مالی کسبوکارها خواهد داشت. تمدید مهلت اعتبار صورتحسابهای خارج از سامانه مودیان، تغییرات در فرآیند ثبت معاملات در اظهارنامه ارزش افزوده، بخشودگی جرائم مالیاتی، فراخوان مودیان مشمول مالیات بر ارزش افزوده، و تغییرات در صدور صورتحساب الکترونیکی، همگی عواملی هستند که به شفافیت بیشتر، دقت بالاتر در محاسبات مالیاتی و بهبود نظام مالیاتی کشور کمک میکنند.
مودیان باید توجه داشته باشند که این تغییرات نیازمند آگاهی و آمادگی قبلی است تا از بروز مشکلات مالیاتی جلوگیری کنند و فرآیندهای مالی خود را بهطور صحیح ثبت و پیگیری نمایند.
بله، طبق تغییرات جدید، صورتحسابهای صادر شده خارج از سامانه مودیان تا پایان آذر ۱۴۰۴ از سوی مأموران مالیاتی قابل قبول خواهد بود.
از ابتدای زمستان ۱۴۰۴، فقط معاملات درج شده در سامانه مودیان در اظهارنامه ارزش افزوده لحاظ خواهد شد.
حد نصاب صدور صورتحساب الکترونیکی برای سال ۱۴۰۴ معادل ۱۴،۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال است.